Historia

Hur Linedancen kom till finns det väldigt många teorier om, och att veta just vilken teori som är sann är därför svår att avgöra. Det finns väldigt lite fakta om just Linedance.

Men att Linedance länge har förknippats med Country det är den sak vi kan vara säkra på.

Teori nummer 1:

Linedancen uppfanns i 70-talets alla discomiljöer, i lador, barer mm. Många tänker på filmen Saturday night fever med John Travolta, och tror att det kom därifrån.

Teori nummer 2:

Cowboysarnas brist på kvinnor gjorde att de skapade Linedancen inspirerad av folkdanserna ifrån deras hemländer. Som därefter blev till Linedance.

Teori 3:

Att Linedancens rötter skulle vara från gruvorna och skördefesterna i USA, både som paus från gruvorna där de arbetade och sedan som ett sätt att umgås och ha trevligt tillsammans efter arbetet.

Ja som synes är teorierna många och även otroligt olika, så vilken man vill tro på och som känns mest logisk får var och en avgöra.

Det som däremot är relativt klart är att Linedancen fick en boost av filmen Saturdat night fever, sedan om Linedancen kom därifrån är det ingen som kan styrka, Linedancen kom i alla fall till Sverige ordentligt på 1990-talet.

1998 bildades riksförbundet SCWDA (Swedish Country and Western Dance Association). Vilket är en organisation som organiserar country och westerndansstilar i Sverige. Idag finns det massor av klubbar i Sverige och inte minst Linedancare, och det blir bara större, fler och fler får nys om vad Linedance är för något och låter sig våga sig på att prova.

Här nedan kan du läsa en mer detaljrikt skriven teori, sedan om de verkar lite för säkra på sin teori, som många andra inte kan styrka låter vi bli osagt, läs och bilda din uppfattning om Linedancens historia , om inte annat så kan vi ju låta oss fantisera om att det var så.

Musiken och klädseln har andats Western. Jeans, cowboyhattar och boots, med händerna placerade under bältet precis som man ser cowboys framför sig när man tänker på en cowboy.

Nu i moderna tider så ser det dock inte riktigt ut så, musiken är modernare och koreografierna görs numer efter de moderna låtarna, även om Countryn finns kvar, men det handlar inte längre bara om country. Klädseln varierar likaså.